Παχυσαρκία – μια διαταραχή του “κέντρου”

Σαρακώτσης Πολυχρόνης • 25 Απριλίου 2023

Δεν φάγατε και τίποτα σπουδαίο όλη την μέρα : το πρωί μια φέτα ψωμί με βούτυρο και μαρμελάδα, ένα γιαούρτι, έναν χυμό φρεσκοστιμμένο πορτοκάλι, φρούτα ενδιάμεσα, το μεσημέρι ένα σαντουιτσάκι με τυρί και σαλάμι στα όρθια, το βράδυ μια σαλάτα λίγο ενισχυμένη με μαύρο ψωμί και λίγο αργότερα ένα ποτήρι κρασί, ή μπύρα μπροστά στην τηλεόραση ως επιβράβευση. Εντάξει και για να πούμε την αλήθεια κάτι λίγα μπισκοτάκια ενδιάμεσα και ένα μικρό παγωτό. Ο δείκτης της ζυγαριάς μοιάζει αμετακίνητος και η κοιλιά μοιάζει πρησμένη και ογκώδης.

 

Δεν είναι μόνο τα πλούσια σε γλουτένη αρτοσκευάσματα, αλλά και το κρύο φαγητό, τα πολλά ωμά λαχανικά, τα εξωτικά φρούτα, τα πολλά γαλακτοκομικά και σίγουρα το υπερβολικό άγχος που διαταράσσουν την ισορροπία του “κέντρου” μας. Στην Π.Κ.Ι. (Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, TCM) διαμορφώνουν το κέντρο ο σπλήνας και το στομάχι, που ανήκουν στο στοιχείο γη (βλ. Θεωρία των 5 στοιχείων), ως συνώνυμο της πέψης. Αυτά τα όργανα είναι υπεύθυνα για την μετατροπή της τροφής σε ενέργεια. Άν διαταραχθεί η λειτουργία τους, διαταράσσεται η ισορροπία και διακίνηση της ενέργειας μεταξύ του άνω και κάτω μέρους του σώματος. Αυτός είναι και ο ορισμός της διαταραχής του κέντρου. Ως αποτέλεσμα δεν γίνεται σωστή απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από τον πεπτικό σωλήνα ούτε η μετατροπή τους γίνεται σωστά, λόγω έλλειψης ενέργειας. Κρύο φαγητό, υδατάνθρακες και γαλακτοκομικά διευκολύνουν την δημιουργία φλέγματος και παρεμποδίζουν την πεπτική διαδικασία. Το αποτέλεσμα είναι παρά την πλούσια σε ενέργεια τροφή να αισθανόμαστε αδύναμοι και κουρασμένοι, η ενέργεια που πήραμε καταλήγει σε μεγάλο μέρος της σε λίπος. Η ατελής “καύση” των τροφών διευκολύνει την δημιουργία υγρασίας και φλέγματος, κατά την Π.Κ.Ι. και δημιουργεί αέρια, αίσθημα τάσης στην κοιλιά, αίσθημα βάρους στα πόδια, κυτταρίτιδα, ατονία, δυσκολία συγκέντρωσης και τελικά παχυσαρκία, ιδιαίτερα κοντά στο κέντρο, δηλαδή στην κοιλιά. Εδώ ξεκινά ο φαύλος κύκλος, το αποδυναμωμένο “κέντρο” οδηγεί σε νωθρότητα και αδράνεια, που χειροτερεύουν την κατάσταση, ενώ η λύση του προβλήματος είναι η κίνηση, ο αθλητισμός που θα επανεκκινήσει τον μεταβολισμό και θα ενισχύσει τον σπλήνα και το στομάχι.


Η επανεκκίνηση του μεταβολισμού και τόνωση του στοιχείου γή (στομάχι - σπλήνας, βλ. Θεωρία των 5 στοιχείων) ενισχύεται από το ζεστό φαγητό, ιδιαίτερα σούπες λαχανικών και δημητριακών που είναι εύπεπτες και δεν επιβαρύνουν την χώνευση. Φαγητά με ρύζι, κεχρί, κριθάρι, λαχανικά, όπως καρότα, μάραθο, κολοκύθι, μικρές ποσότητες όσπρια, πολλά φρέσκα χόρτα, ή αποξηραμένα βότανα, ποιοτικά λάδια, βοηθούν την αποθηκευμένη υγρασία να κινητοποιηθεί και να διαλυθεί. Πικάντικα και ελαφρά καυτερά μπαχαρικά, όπως το κάρδαμο και ο κουρκουμάς, έχουν την ιδιότητα να μετασχηματίζουν την υγρασία και να διαλύουν τα μπλοκαρίσματα.


Σημαντικό είναι επίσης, εφόσον θέλουμε να τρεφόμαστε φυσιολογικά, να λάβουμε υπόψιν μας τους φυσιολογικούς ρυθμούς του οργανισμού κατά την διάρκεια της μέρας. Στην ώρα του πρωινού (07.00 – 11.00) είναι το στομάχι και ο σπλήνας, το “κέντρο” δηλαδή, ισχυρότερα (βλ. Κινέζικο ρολόι των οργάνων). Η Π.Κ.Ι. Προτείνει ένα γερό πρωινό με βρασμένο χυλό δημητριακών (κεχρί, βρώμη) με λινέλαιο, που χορταίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, κρατά το σάκχαρο του αίματος σταθερό και δίνει επαρκή ενέργεια για την ημέρα. Έτσι αποφεύγει κανείς κρίσεις υπογλυκαιμίας (λαχτάρα για γλυκό). Το μεσημέρι ένα ευχάριστο ζεστό φαγητό με μαγειρεμένα λαχανικά και ενδεχομένως μικρές ποσότητες κρέας, ή ψάρι, μαζί με λίγες πατάτες, κεχρί, πλιγούρι, χόρτα, βότανα και μπαχαρικά. Το βράδυ αρκεί κάτι ελαφρύ, όπως μια ζεστή σούπα λαχανικών, που ικανοποιεί τις αισθήσεις και προετοιμάζει για έναν αναπαυτικό ύπνο. Ο ελαφρύς και αναπαυτικός ύπνος είναι αναζωογονητικός για τον μεταβολισμό και ρυθμίζει σωστά τις λειτουργίες του σώματος.

Βελονισμός και αποτοξίνωση: Μύθοι και πραγματικότητα
Από Πολυχρόνης Σαρακώτσης 1 Φεβρουαρίου 2024
Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τα δεδομένα πίσω από τις δημοφιλείς αντιλήψεις, διαχωρίζοντας τους μύθους από την πραγματικότητα, για να προσφέρουμε μια σαφή εικόνα του πώς ο βελονισμός μπορεί να επηρεάσει την αποτοξίνωση του σώματος
Ο ρόλος του βελονισμού στη διαχείριση του στρες
Από Πολυχρόνης Σαρακώτσης 1 Φεβρουαρίου 2024
Επιτρέψτε στον βελονισμό να σας οδηγήσει σε έναν κόσμο όπου το στρες δεν είναι πλέον ο κυρίαρχος της ζωής σας. Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα για να κλείσετε το ραντεβού σας και να αρχίσετε το ταξίδι σας προς την ανακούφιση από το στρες με τον πιο φυσικό και ολιστικό τρόπο.
Τι να περιμένετε σε μια συνεδρία βελονισμού
Από Πολυχρόνης Σαρακώτσης 1 Φεβρουαρίου 2024
Εάν είστε έτοιμοι να ανακαλύψετε πώς ο βελονισμός μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής σας, το επόμενο βήμα είναι να κλείσετε το πρώτο σας ραντεβού. Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα για να ξεκινήσετε το ταξίδι σας προς την ευεξία και να εμπιστευτείτε την εμπειρία και την εξειδίκευση ενός επαγγελματία βελονιστή-ορθοπεδικού.
Περισσότερα Άρθρα →