ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

 

Λίγα λόγια για τον βελονισμό…

 
Ο βελονισμός είναι μια από τις μεθόδους «εναλλακτικής» ιατρικής, όπως η ομοιοπαθητική, η αρωματοθεραπεία, η χειροπρακτική και ένα πλήθος άλλων πτυχών της ιατρικής, οι οποίες στοχεύουν στο να καλύψουν το κενό το οποίο υπάρχει στην αντίληψη και πρακτική της αντιμετώπισης πολλών νοσημάτων και νοσηρών καταστάσεων, οι οποίες δεν αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά από την «συμβατική» ιατρική.
 
 
 

Ο βελονισμός ως «εναλλακτική ιατρική»;

 
 
 
Ο όρος «εναλλακτική ιατρική» έχει καθιερωθεί από τον σύγχρονο δυτικό κόσμο, αφού η πλειονότητα του ασιατικού πληθυσμού έχει δει ή συνεχίζει να βλέπει στην πράξη τα αποτελέσματα της θεραπείας με βελόνες, ή άλλα εργαλεία βελονισμού.
 
 
 
 
Οι περισσότερες πηγές έχουν αναφορές σε θεραπευτικές προσεγγίσεις με την μέθοδο του βελονισμού που ανάγονται σε 4000 χρόνια πριν. Ωστόσο, το πρώτο ολοκληρωμένο και αναλυτικό σχετικό σύγγραμμα είναι το κλασσικό σύγγραμμα «Εσωτερικής Παθολογίας του Κίτρινου Αυτοκράτορα», που γράφτηκε το 300 π.Χ. Το σύγγραμμα αυτό έφτασε στην Ευρώπη μόλις τον 17ο αιώνα, μέσω του εμπορίου, ενώ στην ουσία γνώρισε εξάπλωση τον 20ο αιώνα. Στη χώρα μας ξεκίνησε να έχει απήχηση από τη δεκαετία του 1970.
 
 
 
 
 
 

Η βάση της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής

 
Η βάση της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής βρίσκεται στην ύπαρξη της ενέργειας / δύναμης που μας περιβάλλει, της οποίας η συμπύκνωση δημιουργεί υλική υπόσταση και η διασπορά της την καταστρέφει. Το όνομά της: «Τσί». Το Τσί αποτελείται από δύο πόλους, δύο αντίθετες έννοιες, που αλληλοσυγκρούονται, αλλά και αλληλοσυμπληρώνονται, δημιουργώντας μια συνεχή ροή όπως στην φύση, έτσι και στο ανθρώπινο σώμα: το Γιν & το Γιάγκ. Η ισορροπία τους έχει ως αποτέλεσμα τη σωματική και πνευματική ισορροπία. Αντίθετα, η διαταραχή αυτής της ισορροπίας εκδηλώνεται με ασθένεια.

Με βάση την παραδοσιακή κινεζική ιατρική η «βιοενέργεια» ρέει εντός του σώματος μέσα στο σώμα από προκαθορισμένα κανάλια, τους μεσημβρινούς. Έτσι, το σώμα χωρίζεται σε 12 ζευγάρια κυρίων μεσημβρινών και σε 8 δευτερευόντων. Κάθε ... Διαβάστε περισσότερα
 
 
 
 
 
 

Πώς γίνεται η θεραπεία με βελονισμό

 
 
Η θεραπεία με βελονισμό έχει εφαρμογή σε πλήθος παθήσεων, αφού πρώτα ο ασθενής εξετασθεί από ειδικό ιατρό για την πάθησή του και ολοκληρωθεί ο απαραίτητος κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος (και ενδεχομένως δοθεί η απαραίτητη αγωγή). Τονίζεται ότι τα φάρμακα δεν αποτελούν αντένδειξη για τον βελονισμό, ωστόσο ύστερα από κάποιο αριθμό συνεδριών ενδεχομένως να χρειάζεται η μείωση των δόσεων.

Παραδείγματα εφαρμογών βελονισμού είναι σε περιπτώσεις πονοκεφάλων, ιλίγγου, ημικρανιών, πόνων στον αυχένα και σε διάφορες αρθρώσεις, οστεοαρθρίτιδων, πόνων στην κοιλιά, οσφυαλγίας, δυσλειτουργίας εντέρων, έλκους στομάχου, γαστριτίδων, κολίτιδων, άσθματος, αϋπνιών, αλλεργιών, άγχους, ανδρολογικών και γυναικολογικών δυσλειτουργιών, δερματικών παθήσεων, παχυσαρκίας, ιγμορίτιδας, υπερκατανάλωσης καπνού και ... Διαβάστε περισσότερα