ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

Λίγα λόγια για τον βελονισμό…


Ο βελονισμός είναι μια από τις μεθόδους «εναλλακτικής» ιατρικής, όπως η ομοιοπαθητική, η αρωματοθεραπεία, η χειροπρακτική και ένα πλήθος άλλων πτυχών της ιατρικής, οι οποίες στοχεύουν στο να καλύψουν το κενό το οποίο υπάρχει στην αντίληψη και πρακτική της αντιμετώπισης πολλών νοσημάτων και νοσηρών καταστάσεων, οι οποίες δεν αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά από την «συμβατική» ιατρική.

Ο βελονισμός ως «εναλλακτική ιατρική»;

Ο όρος «εναλλακτική ιατρική» έχει καθιερωθεί από τον σύγχρονο δυτικό κόσμο, αφού η πλειονότητα του ασιατικού πληθυσμού έχει δει ή συνεχίζει να βλέπει στην πράξη τα αποτελέσματα της θεραπείας με βελόνες, ή άλλα εργαλεία βελονισμού.

Οι περισσότερες πηγές έχουν αναφορές σε θεραπευτικές προσεγγίσεις με την μέθοδο του βελονισμού που ανάγονται σε 4000 χρόνια πριν. Ωστόσο, το πρώτο ολοκληρωμένο και αναλυτικό σχετικό σύγγραμμα είναι το κλασσικό σύγγραμμα «Εσωτερικής Παθολογίας του Κίτρινου Αυτοκράτορα», που γράφτηκε το 300 π.Χ. Το σύγγραμμα αυτό έφτασε στην Ευρώπη μόλις τον 17ο αιώνα, μέσω του εμπορίου, ενώ στην ουσία γνώρισε εξάπλωση τον 20ο αιώνα. Στη χώρα μας ξεκίνησε να έχει απήχηση από τη δεκαετία του 1970.

Η βάση της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής


Η βάση της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής βρίσκεται στην ύπαρξη της ενέργειας / δύναμης που μας περιβάλλει, της οποίας η συμπύκνωση δημιουργεί υλική υπόσταση και η διασπορά της την καταστρέφει. Το όνομά της: «Τσί». Το Τσί αποτελείται από δύο πόλους, δύο αντίθετες έννοιες, που αλληλοσυγκρούονται, αλλά και αλληλοσυμπληρώνονται, δημιουργώντας μια συνεχή ροή όπως στην φύση, έτσι και στο ανθρώπινο σώμα: το Γιν & το Γιάγκ. Η ισορροπία τους έχει ως αποτέλεσμα τη σωματική και πνευματική ισορροπία. Αντίθετα, η διαταραχή αυτής της ισορροπίας εκδηλώνεται με ασθένεια.


Με βάση την παραδοσιακή κινεζική ιατρική η «βιοενέργεια» ρέει εντός του σώματος μέσα στο σώμα από προκαθορισμένα κανάλια, τους μεσημβρινούς. Έτσι, το σώμα χωρίζεται σε 12 ζευγάρια κυρίων μεσημβρινών και σε 8 δευτερευόντων. Κάθε μεσημβρινός αντιστοιχεί σε συγκεκριμένα όργανα και λειτουργίες. Πάνω στους μεσημβρινούς και σε συγκεκριμένα σημεία τους υπάρχουν ενεργειακοί κόμβοι, τα 365 κλασσικά σημεία βελονισμού, όπου οι μεσημβρινοί αναδύονται στην επιφάνεια. Η εισαγωγή της βελόνας στα σημεία αυτά ελαττώνει ένα υπερφορτωμένο σε ενέργεια κανάλι και οδηγεί το πλεόνασμα της ενέργειας σε ένα άλλο κανάλι, που στερείται της απαραίτητης ενέργειας, δημιουργείται δηλαδή ένα είδος παράκαμψης.


Οι αρχαίοι κινέζοι παρατήρησαν ότι στην περίπτωση διαταραχής μιας σωματικής λειτουργίας, εμφανίζεται αντανακλαστικός πόνος σε ορισμένα σημεία του σώματος, είτε με την πίεση του δακτύλου είτε χωρίς. Αυτά τα σημεία είναι - μεταξύ άλλων - που «φωνάζουν» για βελονισμό. Υπάρχουν σημεία με τοπική δράση και άλλα με περισσότερο εκτεταμένη δράση. Σημεία που δρουν σε ολόκληρο το σώμα και άλλα που δρουν ταυτόχρονα στο σώμα και στην ψυχική σφαίρα.

Πώς γίνεται η θεραπεία με βελονισμό


Η θεραπεία με βελονισμό έχει εφαρμογή σε πλήθος παθήσεων, αφού πρώτα ο ασθενής εξετασθεί από ειδικό ιατρό για την πάθησή του και ολοκληρωθεί ο απαραίτητος κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος (και ενδεχομένως δοθεί η απαραίτητη αγωγή). Τονίζεται ότι τα φάρμακα δεν αποτελούν αντένδειξη για τον βελονισμό, ωστόσο ύστερα από κάποιο αριθμό συνεδριών ενδεχομένως να χρειάζεται η μείωση των δόσεων.


Παραδείγματα εφαρμογών βελονισμού είναι σε περιπτώσεις πονοκεφάλων, ιλίγγου, ημικρανιών, πόνων στον αυχένα και σε διάφορες αρθρώσεις, οστεοαρθρίτιδων, πόνων στην κοιλιά, οσφυαλγίας, δυσλειτουργίας εντέρων, έλκους στομάχου, γαστριτίδων, κολίτιδων, άσθματος, αϋπνιών, αλλεργιών, άγχους, ανδρολογικών και γυναικολογικών δυσλειτουργιών, δερματικών παθήσεων, παχυσαρκίας, ιγμορίτιδας, υπερκατανάλωσης καπνού και οινοπνεύματος, παρέσεων νεύρων, υπέρτασης και πολλών άλλων. Σε αρκετές από αυτές τις περιπτώσεις είναι δυνατό ακόμα και να αποφευχθούν χειρουργικές επεμβάσεις. Τονίζεται ότι ο απαιτούμενος αριθμός συνεδριών είναι εξατομικευμένος.


Συχνά, γίνεται παράλληλη χρήση - διαγνωστικά και θεραπευτικά - και άλλων ειδών βελονισμού, όπως του πτερυγίου του αυτιού. Μέσω αυτών των μεθόδων ο θεράπων βελονιστής είναι σε θέση να διαπιστώσει και άλλα ενδεχόμενα προβλήματα υγείας, που ίσως έχει ξεχάσει να αναφέρει ο ασθενής, ή τον έχουν απασχολήσει στο παρελθόν και να τα θεραπεύσει και αυτά, αν χρειάζεται.


Ορισμένες από τις βελόνες μπορούν να συνδεθούν με ειδικά μηχανήματα ηλεκτροβελονισμού (αν δεν υπάρχει αντένδειξη) ώστε να εκμεταλλευθεί ο θεράπων ιατρός την ευεργετική δράση διαφόρων συχνοτήτων στον οργανισμό, με στόχο την ταχύτερη επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.


Το LASER χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο των βελονών ώστε να αποφεύγεται ο πόνος σε ορισμένες ευαίσθητες περιοχές του σώματος, σε ασθενείς με βελονοφοβία ή με ιδιαίτερη ευαισθησία στον πόνο καθώς και σε παιδιά. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διαγνωστικούς σκοπούς, ή για την αύξηση της αποτελεσματικότητας βελονών που τοποθετήθηκαν στο σώμα.


Το μεγάλο πλεονέκτημα του βελονισμού είναι ότι, εφόσον εφαρμόζεται σωστά, δεν έχει καμία παρενέργεια ενώ τα ευεργετικά αποτελέσματα είναι μεγάλης διάρκειας.

Share by: