Το πτερύγιο του αυτιού χρησιμοποιούταν από τους κινέζους για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών με τεχνικές βελονισμού. Επίσης, έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν και από θεραπευτές στον ευρωπαϊκό χώρο. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζει ο Paul Nogier, ο οποίος ανακάλυψε εκ νέου την «ωτοϊατρική», χαρτογραφώντας το πτερύγιο του αυτιού και χρησιμοποιώντας το για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών με μεγάλη επιτυχία στην δεκαετία του ΄60.
Ακολούθησε λίγα χρόνια αργότερα η συστηματοποίηση της μεθόδου με μαθητές και συνεργάτες τον Bourdiol και τον Bahr, ενώ εισάγεται για πρώτη φορά η χρήση του LASER για τον εντοπισμό συγκεκριμένων σημείων στο πτερύγιο του αυτιού και την σε βάθος ερμηνεία της σημασίας τους. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται από τον Frank Bahr στον γερμανόφωνο χώρο, ο οποίος συνεχίζει την έρευνα με την ανακάλυψη νέων σημείων, την τροποποίηση του χάρτη του αυτού και την πρόσθεση νέων τρόπων ανίχνευσης σημείων στο πτερύγιο του αυτιού με τη βοήθεια της τεχνολογίας (LASER και μαγνητικά πεδία), ...
Διαβάστε περισσότεραΤο πτερύγιο του αυτιού χρησιμοποιούταν από τους κινέζους για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών με τεχνικές βελονισμού. Επίσης, έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν και από θεραπευτές στον ευρωπαϊκό χώρο. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζει ο Paul Nogier, ο οποίος ανακάλυψε εκ νέου την «ωτοϊατρική», χαρτογραφώντας το πτερύγιο του αυτιού και χρησιμοποιώντας το για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών με μεγάλη επιτυχία στην δεκαετία του ΄60.
Ακολούθησε λίγα χρόνια αργότερα η συστηματοποίηση της μεθόδου με μαθητές και συνεργάτες τον Bourdiol και τον Bahr, ενώ εισάγεται για πρώτη φορά η χρήση του LASER για τον εντοπισμό συγκεκριμένων σημείων στο πτερύγιο του αυτιού και την σε βάθος ερμηνεία της σημασίας τους. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται από τον Frank Bahr στον γερμανόφωνο χώρο, ο οποίος συνεχίζει την έρευνα με την ανακάλυψη νέων σημείων, την τροποποίηση του χάρτη του αυτού και την πρόσθεση νέων τρόπων ανίχνευσης σημείων στο πτερύγιο του αυτιού με τη βοήθεια της τεχνολογίας (LASER και μαγνητικά πεδία), εκπαιδεύοντας παράλληλα και άλλους ερευνητές, όπως η B. Strittmatter, η οποία εκπαιδεύει πλέον βελονιστές στις ΗΠΑ και Καναδά.
Η μέθοδος είχε τεράστια απήχηση στον γερμανόφωνο χώρο με αποτέλεσμα τη δημιουργία
της Γερμανικής Ακαδημίας Βελονισμού και ακολούθησαν η Αυστριακή και η Ελβετική. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο κλασσικός βελονισμός, καθώς και ο βελονισμός του αυτιού σε αυτόν τον χώρο καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία από την δεκαετία του ΄80. Συνεχίζοντας την έρευνά του ο F. Bahr αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα και ανατρεπτικές αλλαγές. Από την σχολή του προέρχεται και ο M. Reininger, ο οποίος εμβάθυνε ακόμα περισσότερο και παράλληλα τροποποίησε ορισμένες από τις μεθόδους του δασκάλου του, προσθέτοντας και αρκετές δικές του, οι οποίες βασίζονται κατά κύριο λόγο στην ανακάλυψη νέων συχνοτήτων LASER.
Το πλεονέκτημα που προσφέρει το πτερύγιο του αυτιού ως μικροσύστημα, είναι ότι επιτρέπει στον θεράποντα βελονιστή να ανιχνεύσει δυσλειτουργίες του οργανισμού, οι οποίες δεν αναφέρονται από τον ασθενή, καθώς επίσης και ενδεχόμενα κατάλοιπα παλαιότερων ασθενειών, ώστε να τα αντιμετωπίσει όλα μαζί. Επιπλέον, ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι επιτρέπει την ανίχνευση και των εστιών διαταραχής του
σώματος. Αυτά είναι κατάλοιπα παλαιών ασθενειών τα οποία όμως απασχολούν ακόμα τον οργανισμό. Αν και ο οργανισμός μπορεί να τα απομονώσει -γι’ αυτό και δεν έχουν συμπτώματα- αυτό του κοστίζει πολύτιμη ενέργεια, τον αποσυντονίζει και εμποδίζει την ίαση της ασθένειας που προσπαθεί ο γιατρός να θεραπεύσει. Συχνά συντηρούν αυτά συστηματικές ασθένειες, κυρίως αυτοάνοσες.
Υπάρχουν και ψυχικά πεδία διαταραχής, όπως και κληρονομικά, τα οποία είναι δυνατό να ανιχνευθούν και να κατασταλεί η δράση τους, διότι αποδυναμώνουν τον οργανισμό και μπορεί να οδηγήσουν τον βελονιστή και σε λάθος συμπεράσματα. Ο ωτοβελονιστής έχει τη δυνατότητα να διαπιστώσει το ενεργειακό επίπεδο του ασθενούς του και την ποιότητά του, όπως και ποιες ουσίες, φάρμακα, ή συνδυασμός τους ωφελούν τον οργανισμό, ή αντίθετα επιδρούν αρνητικά στην κατάσταση του, αρκεί να υπάρχουν δείγματα.
Πριν από μερικά χρόνια ανακάλυψε ο F.Bahr
ένα
νέο μεσημβρινό που ονόμασε «Μεσημβρινό Ενέργειας» με πολλές καινούργιες
δυνατότητες, μεταξύ των οποίων την ανίχνευση των ψυχικών τραυμάτων του ασθενούς,
σε ποια ηλικία συνέβησαν και την άμεση αντιμετώπισή τους.